zaterdag 20 augustus 2011

Dag 30 - 16 augustus:Yellowstone


Dag 30 – dinsdag 16 augustus: Yellowstone
Na een douche in een van de privé-badkamertjes (die bleken er ook te zijn!) reisden we heel vroeg af  naar Yellowstone. Om iets over achten reden we het kampeerterrein van Mammoth Hot Springs op. We werden zeer hartelijk verwelkomd door gastvrouw Kay: ‘Hello there! And how are we today?’  Met de nadruk  op ‘we’. Je vraagt je dan onwillekeurig af of het met háár soms slecht gaat….Helaas was onze voorkeursplek net vijf minuten eerder vergeven, maar we kregen een uitstekende vervanging drie plaatsen verderop. 

We hadden nog niet ontbeten dus dat was de eerste actie na het opzetten van de tent. Daarna zijn we naar boven gelopen, naar het plaatsje Mammoth. Het is een legerstadje uit 1886, en het heeft nog steeds die uitstraling. Er is ook haast niets veranderd en de gebouwen verkeren allemaal in uitstekende conditie. Tegenwoordig wonen er vooral Rangers met hun gezinnen. Vanaf de camping is er een trail zodat je er makkelijk kunt komen. Vorig jaar hebben we dat ook een keer gedaan, maar toen was het zo smoorheet dat het eigenlijk niet te doen was (het is nogal een klim). We hadden er niet echt iets speciaals te doen dus heel lang zijn we niet gebleven.’s Middags zijn we naar Gardiner gereden, dat ligt maar vijf mijl verderop. Daar hebben we bij de buurtsuper een groot stuk biefstuk gehaald, voor welgeteld €2, en nog wat verse groenten als aanvulling voor ons avondmaal. Toen door naar de Hot Springs: warm water dat uit de rotsen komt neemt veel kooldioxide op, en dat tast de kalk in de rots weer aan. Het resulteert in afzettingen van calcium die veranderen in travertijn, een witgekleurd gesteente dat bacteriën en gekleurde algen vasthoudt. Dat levert dan een schouwspel op  dat per minuut kan verschillen, afhankelijk van de lichtval. Vorig jaar waren we er toen de zon bijna onderging, nu iets eerder. We waren wederom zó onder de indruk dat we toch weer heel veel foto’s maakten.


Na het eten woonden we nog een lezing bij over vogels in Yellowstone. Dat doen ze hier veel: elke campground heeft wel een amphitheater (van boomstammen) en er worden elke avond presentaties gegeven door de Rangers – met powerpoint. Het verhaal van deze avond begon met een litanie van alles wat allemaal níet mocht in het park. Dat is geheel in de geest van de Amerikaanse samenleving, waar alles gebaseerd is op gebod en verbod maar zo’n avond begint dan toch wat anders dan als je uit enthousiasme iets vertelt over je passie. We hebben het desondanks toch netjes uitgezeten. Bij het teruggaan naar de tent braken we nog bijna onze benen, we waren vergeten een zaklamp mee te nemen. En donker is hier écht donker! Maar na een flinke omweg lukte het ons toch onze bedjes weer te vinden, zonder noemenswaardige ongelukken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk als jullie een reactie achterlaten!