maandag 3 oktober 2022

Nabeschouwing reis 2022

Het allerlaatste bericht van deze reis. Allereerst de kaartjes van de route zoals we die uiteindelijk gereden hebben: Buiten de onontkoombare reserveringen om waren we behoorlijk flexibel. Zo bleven we soms ergens een dagje langer of schrapten juist een dag. Ook lieten we Santa Fe vallen en bezochten in plaats daarvan nogmaals Mesa Verde. Achteraf gezien hadden we June Lake en Lone Pine ook niet hoeven te reserveren, na 12 september was daar meer dan genoeg plaats. Dat we het kamperen in Zion moesten laten lopen was jammer, maar gezien de hitte de enige verantwoorde beslissing. Gelukkig konden we prima terecht in Glendale (daar hoef je nooit te reserveren!) en was Zion slechts drie kwartier rijden zodat we daar toch twee keer naar toe zijn gegaan. Zolang we er maar niet hoefden te slapen was het min of meer te doen.

Dan de kosten. Ik schreef het al, de prijzen rezen de pan uit. Ook daar. Omdat wij nauwelijks van andere accomodatie dan eigen tent en af en toe een cabin gebruik hebben gemaakt waren de overnachtingskosten nog enigszins beheersbaar. Het was anders voor ons niet te doen geweest. Aan benzine waren we twee keer zoveel kwijt als bij vorige reizen waarbij ik moet aantekenen dat de brandstofprijzen in Californië het allerhoogst waren. Waar we in Colorado konden tanken voor $4,30 was dat in Californië ongeveer $6,50 per gallon. De Ford Edge reed ook minder zuinig, toch een grotere bak dan de andere auto's die we hiervoor hadden. We hebben voornamelijk zelf gekookt en ondanks de hoge prijzen in de supermarkt scheelde dat aanzienlijk. De kosten die we aan het begin van de reis gemaakt hebben voor materiaal en etenswaren hebben we er dan ook dik uitgehaald. De autohuur viel dan weer mee, dat was min of meer hetzelfde als vorige jaren. In dollars dan, en die waren weer duurder dan de euro zodat de prijs wat dat aangaat weer hoger uitviel. Kortom, je moet een flinke zak geld meenemen als je op dit moment naar Amerika gaat.

Op een rijtje:

  • Gemiddelde prijs per overnachting 2022: €52 (2019 en eerdere jaren: €33) Ook hotel Schiphol zit hierbij in.                             
  • Benzine: €780 - 7600 km gereden (2019: €323 - 6240 km) 
  • Autohuur: €1245 voor 37 dagen

Tja, en verder blijft het gewoon een heel raar land waar je, gezien de politieke situatie, altijd met een dubbel gevoel doorheen rijdt. Maar die onwaarschijnlijk mooie natuur, die wegen waar je rustig een hele dag overheen kunt rijden zonder iemand tegen te komen, de campgrounds met zulke ruime plaatsen als je ze nergens anders vindt en altijd met picknickbank en vuurbak, de mensen die over het algemeen ontzettend behulpzaam zijn, dat zorgde ervoor dat we toch iedere keer opnieuw de beslissing namen om te gaan. Dan namen we de naar plastic smakende kaas, het sponzige brood, de ongezonde eetcultuur en de alom aanwezige Amerikaanse vlaggen graag een paar weken voor lief. 

Nu, een paar dagen weer thuis, kijken we uit ons keukenraam naar de spelende kinderen op het plein. Ze rennen en draven dat het een lieve lust is. Kom daar in Amerika maar eens om, geen schijn van kans. Veel te gevaarlijk. 

Hiermee sluit ik deze reis af. Alle meelezers weer bedankt en wie weet tot een volgende keer,  dat zal - bij leven en welzijn - vermoedelijk een kampeertrektocht ergens in Europa worden. Maar eerst de winter in Nederland overleven. Blijkt die thermokleding opeens ook hier van pas te komen 😁

(met dank aan Mauricio 😎)


1 opmerking:

  1. Fijn dat jullie weer veilig thuis zijn. Ik heb vandaag even jullie reisverslag uitgelezen. Chapeau Saskia! We hebben zo toch ook even kunnen meegenieten. Je kunt er wel een boek van maken zo goed beschreven. 😘👍

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk als jullie een reactie achterlaten!