maandag 26 juli 2010

Dag 14 - 23 juli -- Yellowstone
Dag 14 – 23 juli - Yellowstone – Norris campground.

Deze ochtend hebben we eerst maar eens lekker uitgeslapen. Om kwart over negen werden we wakker, en toen was de halve campground al door nieuwe kampeerders bezet.
Na koffie en wat knäckebröd zijn we op pad gegaan richting Old Faithfull. Dat is een van de grotere geisers, op min of meer regelmatige tijden actief. De rit ernaartoe voerde ons van de ene naar de andere geiser maar ook langs zogenaamde mudpools waar gas uit de aarde zorgt voor borrelende en kokende modderpoelen.

Eerst langs de Firehole River Canyon, waar we prachtig uitzicht hadden op de geiserbassins die daar beeldbepalend zijn.

We maakten een tussenstop bij Nez perce Creek, een gebied waar een hele groep van 800 indianen vanuit Oregon naar toe gedeporteerd is in 1877. Van daaruit kun je nu hele mooie wandelingen maken, omdat we nog veel meer wilden zien die dag hebben we ons beperkt tot een klein ommetje.

Daarna hebben we vele geisers en mudpot’s gezien. Van die laatste is de Fountain Paint Pot de beroemdste. In een mudpot ontstaan belletjes door gas wat uit de aardkorst ontsnapt, in tegenstelling tot de geisers die heet water spuiten.

In het hele vulkanisch gebied zie je schitterende kleuren, van turqoois tot geel en oranje. Die worden veroorzaakt door bacteriën die in het water leven. Vanuit een van deze bacteriën is een enzym (thermus aquaticus) geisoleerd dat heden ten dage wereldwijd gebruikt wordt bij medische diagnostiek, bijvoorbeeld HIV. Het wordt ook o.a. gebruik bij DNA-screening en vingerafdrukherkenning.
Voor ons waren de kleuren vooral waanzinnig mooi, net zoals het hele natuurverschijnsel eromheen.

De Grand Prismatic Spring is de grootste warmwaterbron van Yellowstone. Dan heb je nog verschillende kleinere geisers zoals de Biscuit Geyser, de Excelsior Geyser, allemaal indrukwekkend om te zien. Het voert te ver om ze hier allemaal te beschrijven, wie meer wil weten moet zelf maar gaan kijken!!

Aan het eind van de dag kwamen we aan bij Old Faithful. Heel toevallig een kwartier voordat hij weer zou gaan spuiten. We hebben ons dus bij de schare toeschouwers gevoegd en toen het moment daar was ontsproot er uit de aarde inderdaad opeens een waterfontein van een metertje of veertig.
Eerlijk gezegd vonden we het een beetje tegenvallen, na al het moois wat we al gezien hadden, maar het verschijnsel op zich is toch de moeite waard.

Het was wederom een lange dag met veel indrukken, ook nog een ontmoeting met een solitaire buffel hier en daar.

Bij de tent hadden we een leuk gesprek met onze buren, zeer bereisde mensen die werkelijk overal gewoond hadden, van Botswana tot Estland toe. Ze waren met hun twee kinderen van 10 en 11 jaar plus hond en reden in een klein kampeerbusje. We hoorden dat ze al vijf maanden onderweg waren, ‘between jobs’ zoals ze hier zeggen. De kinderen kregen gewoon thuisonderwijs, dat is hier heel makkelijk. Zodra ze naar Highschool gaan wordt dat wel iets lastiger omdat je dan als ouder óók alles moet weten van wiskunde, geschiedenis en Frans om maar iets te noemen.
We kregen wat goede adviezen voor onze trip én een glaasje rabarberwijn, uit South Dakota.

Toen een vuurtje gemaakt, onze eigen fles wijn geheel leeggedronken en de slaapzak ingekropen. Alwaar we de koudste nacht ooit meemaakten….w

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk als jullie een reactie achterlaten!